Montalbanoa vedetään nenästä

Andrea Cpaperikuuamillerin Montalbano-sarjan kirjoissa harva seikka on sellainen, miltä se ensi silmäyksellä näyttää. Tämä tietysti pätee moniin dekkareihin ja on oikeastaan lajityypin ominaisuuksia. Harva kirjailija kuitenkaan kääntää ratkaisua niin monelle mutkalle vielä viimeisillä sivuilla kuin Camilleri. Iäkkään kirjailijan viimeisin suomennos on ”Paperikuu”, (La luna di carta 2005), joka on ilmestynyt vuonna 2015.

Keski-ikäinen nainen tulee kertomaan Montalbanolle, että hänen veljensä on kadonnut, ei ole ilmoittanut itsestään mitään kahteen päivään. Kun Montalbano viimein suostuu lähtemään naisen mukana veljen asunnolle, hän löytää miehen kuolleena, ammuttuna kasvoihin ja hyvin paljastavassa asennossa. Sisar syyttää raivokkaasti miehen rakastajatarta, joka jokaisen kauniin naisen tavoin saa Montalbanon ajatukset harhailemaan, kun hänen pitäisi tiukasti keskittyä kuulusteluun. Samaan aikaan poliisi saa selvitettäväkseen ensin yhden hämärän kuoleman, sitten toisen, sitten kolmannen… Montalbanon yötkin kuluvat tapausten selvittämiseen ja hän alkaa epäillä olevansa liian vanha, aivan liian vanha.

On huolestuttavaa, että jopa lukemieni kirjojen päähenkilöt huomaavat vanhenevansa.

Lukiessani muistelin tietysti tv-sarjan henkilöitä ja Sisilian maisemia. Katselin Montalbanoa hänen työhuoneessaan, hänen kotonaan, suurella terassilla ja kuljeksimassa öisellä hiekkarannalla. Huomasin aika nopeasti, miten helppoa elokuvantekijöiden on kuvittaa toiminnallista huumoria, ilmeitä, tapahtumia ja tekemistä. Kirja on muutamaa vakavaa ja varmasti tosipohjaista tilannetta lukuun ottamatta hauska; Camilleri ei piilottele mielipiteitään Italian ja erityisesti Sisilian poliittisista kähminnöistä ja oikeuslaitoksen surullisesta tilasta. Kuten yksi epäillyistä toteaa: ”Niin, mutta eihän se [tutkinta] koskaan oikeasti päätykään. Se joko hyllytetään, tai sitten te pidätätte jonkun, joka ei liity juttuun millään tavalla.” Kerronnan hauskuutta on kuitenkin hyvin vaikea siirtää elokuvaan, ja siksi Camillerin kirjat ovat tv-sarjaa paljon monikerroksisempia ja siksi lystimpiä. Ainakaan minä en ole television Montalbanosta nähnyt sitä sisäistä maailmaa, jonka Camilleri kirjoissaan hänestä näyttää. Tietysti poislaskettuna komisarion peittelemätön viehtymys kaikkiin kauniisiin naisiin, joita Sisiliassa riittää.

Toinen Montalbanon tulisten tunteiden kohde on ruoka. Hän ei edes suostu puhumaan mitään, kun hän aterioi, ja siksi hän usein nauttii ateriansa yksikseen. Rakkaudesta ruokaan taas voidaan jäljittää mm. Montalbanon nimen alkuperä. Camilleri on antanut Montalbanon nimen kunnianosoituksena espanjalaiselle kirjailijalle Manuel Vázquez Montalbánille, jonka Pepe Carvalho -etsivän piirteitä on, kuten Montalbanonkin, mm. ruokaan kohdistettu intohimo. Camilleri tunnustaa saaneensa vaikutteita myös Simenonin Maigret’stä.

En valitettavasti pysty lukemaan italiankielisiä romaaneja alkukielellä. Jos käännös on hyvä, se ei sinänsä ole iso vahinko. Camillerin kirjat on kuitenkin kirjoitettu sekä italiaksi että Sisilian murteella, joten jotain tässä menettää. Suomenkielinen Helinä Kankaan käännös on poikkeuksellisen puhekielinen, mikä ainakin minua vähän häiritsee, mutta johtuu todennäköisesti alkukielestä. Huomautukseni ei tietenkään koske keskustelurepliikkejä. Kääntäjä on kuitenkin kirjoittanut joitain murteellisia ilmaisuja alkukielisinä, ja niistä useimmat on lisäksi suomennettu. Melko laiha ratkaisu, mutta en itse olisi keksinyt parempaakaan, ja kohtuullisen tuntuman alkuperäiseen tekstiin tästä varmasti saa.

”Paperikuu” oli kevyt välipala Stephensonin ja Pratchettin lomassa. Syynä on kirja.fi-sivuston kilpailu: kun arvioi viisi kirjaa helmikuun loppuun mennessä, osallistuu 44 kirjan paketin arvontaan. Vaikka luenkin runsaasti englanninkielistä kirjallisuutta, ei tuollaista tarjousta voinut vastustaa. Kun kävin napsuttelemassa tähteni ja muutaman rivin arvion sivustolla, blogiteksti syntyi varsin helposti. Kyllä Camilleri ja Montalbano tämän vaivan arvoisia ovat.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s